Wat is Chiro?

Elke zondag opnieuw valt er voor iedereen tussen 6 en 18 jaar heel wat te beleven in de Chiro! En JIJ mag en kan ook bij de Chiro van Millegem komen, want IEDEREEN is welkom!

WAT IS CHIRO?

We spelen buiten op het plein of bouwen kampen in het bos, verkleedpartijtjes zijn geen uitzondering en tochten door Millegem zijn wekelijkse kost!
Doorheen het jaar organiseren we nog een tal van andere activiteiten, denk maar aan een pretpark bezoeken, Chiro Koning, Sinterklaas, een weekend met je groep, ...

Als kers op de taart is er natuurlijk elke zomervakantie het KAMP! Dit gaat altijd door van 11 juli tot 21 juli. Voor de 2 jongste groepen, de Sloebers en Ribbels, duurt het kamp iets korter, namelijk van 15 juli tot 21 juli.

VOOR WIE?

Vanaf 6 jaar (1ste leerjaar, geboren in 2017) ben je welkom! Onze groepen zijn gemengd en zijn als volgt onderverdeeld:

  • Sloebers: 6 jaar (1ste leerjaar)
  • Ribbels: 7 jaar (2de leerjaar)
  • Speelclub: 8 (3de leerjaar)
  • Superspeelclub: 9 jaar (4de leerjaar)
  • Rakwi’s: 10 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Tito’s: 12-13 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Keti’s: 14-15 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Aspi’s: 16-18 jaar (5de en 6de middelbaar)

WANNEER?

Elke zondag om 14u ben je welkom! Voor iedereen eindigt de Chiro om 16u30 behalve voor de 2 oudste groepen. De Keti's hebben Chiro tot 17u en de Aspi's tot 17u30. Nieuwe leden mogen 3 zondagen komen proberen voordat ze inschrijvingsgeld betalen. Zo krijgen zij een goed beeld van wat wij binnen de Chiro allemaal doen. Het inschrijvingsgeld voor onze Chiro bedraagt 25 euro, na 15 oktober wordt dit 30 euro. Hiermee ben je het hele jaar door verzekerd voor elke Chiro-activiteit. (OPGELET: Materiële schade is niet verzekerd!)

WAAR?

Onze Chirolokalen bevinden zich in de Nachtegaalstraat. Iedereen wordt daar op zondag verwacht om 14u.

DOOR WIE?

Elke zondag staan we maar liefst paraat met 23 enthousiaste jongedames en –heren om iedereen een onvergetelijke Chironamiddag te bezorgen. Deze leid(st)ers doen dit niet zomaar, ze worden op allerlei manieren ondersteund.

Bijna wekelijks is er de leidingskring, waar we noodzakelijke afspraken maken over de zondagse Chirowerking, onze activiteiten zoals het Kermisbal, Openluchtbal en Spaghettidag. Maar ook mogelijke conflicten of moeilijkheden worden dan binnen de eigen groep open besproken.

We worden ook ondersteund door twee Veebee’s (volwassen begeleiders). Zij geven vaak een klare kijk op een aantal zaken en houden de leiding met beide voeten op de grond.

Maandelijks krijgt elke leiding ook de Dubbelpunt-magazine in de brievenbus. Dit is een tijdschrift voor leiding waarin elke maand een thema dat binnen de Chiro belangrijk is, wordt toegelicht en uitgewerkt. Ook wordt hierin iets meer verteld over de leefwereld van de verschillende afdelingen en staat er elke maand een uitgewerkt spel voor elke groep in.

Wanneer we met een probleem zitten, kunnen we steeds terecht bij Gewest Zilato. Dit bestaat uit een aantal ervaren Chiroleid(st)ers die alle Chiro’s uit Mol, Balen en Dessel ondersteunen bij inhoudelijke moeilijkheden, maar bijvoorbeeld ook komen helpen bij een leidingstekort, helperstekort, …

Met ‘grotere’ probleempjes kunnen we terecht bij de mensen van Verbond Kempen. Als het dan nog steeds moeilijk gaat, is er natuurlijk Chiro Nationaal die alle Chiro’s van heel Vlaanderen ondersteunt en begeleidt.


De Gewesten en Verbonden organiseren voor de lokale leiding elk jaar een ACCU (Animatorcursus) en HAKA (Hoofdanimatorcursus), waarbij de leiding zich stevig kan onderdompelen in een verkwikkend chirobad. Wat er ronddobbert in dat vormingsbad: begeleidingshouding, een blik op de grote Chiro, afdelingswerking, spelen anders bekeken, ... 

Onze leid(st)ers volgen de animatorcursus binnen de eerste twee jaar dat ze leiding zijn! Ook is er altijd leiding op onze chiro die de hoofdanimatorcursus heeft gevolgd. Zo zijn we er zeker van dat we de nodige ervaring hebben om de Millegemse jeugd goed op te vangen!